Alegere faza de proiectare
In aceasta zona incercam sa ne oprim la cele mai importante: Certificatul de Urbanism(C.U.), Documentatia tehnica pentru autorizarea executarii lucrarilor de construire (D.T.A.C), Proiectul tehnic (P.T.) si Detalii de Executie (D.E). In cazul in care doriti sa aflati mai multe informaratii pe aceasta tema pe site am pus la dispozitie legislatia in vigoare cat si misiunile arhitectului. M-am oprit la respectivele etape deoarece majoritatea beneficiarilor inca intampina dificultati in alegerea unei faze specifice proiectarii. In exemplificarea urmatoare vor fi anumite etape neamintite deoarece nu au neaparat de-a face cu partea legala prin care se obtine o autorizatie de construire (spre exemplu: discutia arhitect-beneficiar pentru obtinerea unui produs de arhitectura care poate sa dureze cateva luni). Incercarea acestor articole este tocmai de a prezenta cat mai pe scurt dar cat mai concis problematica ridicata.
Etapa C.U. – este primul “contact” cu institutiile statului al viitoarei constructii care poate “sa o avantajeze sau nu”. Exista reglementari locale, legi specifice acestui domeniu care trebuie sa fie respectate pentru a se obtine mediu construit adecvat. Din punctul meu de vedere prezenta arhitectului in acesta faza este una medie spre mare. Reglementarile de care discutam mai sus nu sunt unicat pentru fiecare parcela. Ele se incadreaza in anumiti parametrii cunoscuti de specialistii in urbanism si arhitectura. Astfel, consider ca o solutie de principiu realizata de catre arhitect inainte de a se depune pentru certificatul de urbanism poate sa mai lamureasca anumite aspecte ale problemei.
Etapa D.T.A.C.- etapa legata de obtinerea autorizatiei de construire. Definitivarea solutiei de arhitectura si redactarea unei documentatii in conformitate cu cerintele legale de catre proiectantii de specialitate (arhitectura, rezistenta, instalatii). Ideile preconcepute de “cateva linii” sau “cateva desene” nu se aplica cu cea ce se intampla in realitate. Daca in faza de prezentare a conceputului putem vorbi despre “niste linii”, desi patru linii nu formeaza intotdeauna o forma, in etapa D.T.A.C. avem de-a face cu un mod de reprezentare standardizat, care trebuie sa respecte regulile impuse si care sa prezinte viitoare constructie cat mai fidel. Legea oblingand realizarea numai a anumitor piese determina si onorariul sa fie la o anumita cota. Problema reala se pune ce se poate obtine cu acest D.T.A.C realizat de proiectantii de specialitate? Autorizatia de constuire si cam atat. Nu aveti voie sa construiti dupa respectivele planuri, proiectul nefiind complet, existand riscul de, cel putin, amenda contraventionala. Si totusi, daca va asumati riscul de o amenda contraventionala (posibile costuri suplimentare de investie! si chiar penale), in caz de control si aplicarea sanctiunii se va impune si intrarea in legalitate sau, mai putin probabil,aducerea la stadiul initial (demolare). Analiza pentu alegerea unei anumite faze trebuie sa fie temeinica.
P.T.+D.E. – ultima faza de proiectare prin care obiectului de arhitectura i se atribuie toate calitatile necesare sa devina ceea ce s-a dorit de la inceput. Pe langa predarea pieselor desenate complete pentru toate speciliatatile, apar elemente noi de un real interes: cantitatile de materile, vizite pe santier la faze determinante, detalii de executie. O sa ma opresc numai asupra detaliilor de executie caci este una dintre ariile in care se merge “dupa ureche”/ “lasa ca stie echipa de muncitori”. Simpla utilizare a unui material nu prezinta si garantia impotriva factorilor atmosferici. Pe langa rolul estetic o constructie trebuie sa protejeze pe cei aflati inauntru. Exista nenumarati factori externi care vor “ataca” integritatea constructiei si, exact ca la om in momentul in care au gasit un punct slab, “vor exploata” respectiva slabiciune.
Trebuie inteles faptul ca fiecare constructie este, mi-as permite sa spun, unica. Se folosesc aceleasi materiale dar rezultatul este diferit. Utilizarea detaliilor “ca la casa vecina” nu va rapunde la cerintele si caracteristile specifice locuintei dvs. “Specializarea” echipelor de muncitori se face de multe la locul faptei ceea ce nu ajuta deloc constructiei dvs. In tot acest conglomerat de pareri venite de la rude pana la muncitorii din santier, unele mai contradictorii decat celelalte, sigur aveti nevoie de o echipa de proiectare specializata care sa stie si sa raspunda pentru deciziile luate.
Arhitect Radu SFINTEŞ
12.07.2014