Proiecte pe Fonduri Europene – SF si DALI

Biroul nostru întocmeşte Studii de Fezabilitate (SF) şi Documentaţii de Autorizare a Lucrărilor de Intervenţii (DALI) necesare depunerii de proiecte pentru obţinerea de fonduri. Ce trebuie să ştiţi, însă, înainte de a solicita astfel de proiecte, este că documentaţiile nu sunt pe cât de simple ar putea să pară la prima vedere. Ştiţi cât de important este ca tot ceea ce puneţi în proiect să fie fezabil şi calculele să fie cât se poate de exacte. Tocmai de aceea proiectul trebuie făcut cu simţ de răspundere şi dus până în cel mai mic detaliu pentru a reduce la minim lucrările sau materialele neprevăzute. Acest lucru necesită timp şi deşi ştim că termenul limită este în general stabilit la destul de scurt timp după lansarea programului, vă recomandăm să începeţi cât se poate de curând şi demersurile pentru realizarea proiectului. Acesta trebuie să conţină toate cele trei specialităţi: arhitectură, rezistenţă şi instalaţii (electrice, termice şi sanitare). Prin urmare, dincolo de timpul necesar elaborării propriu-zise a documentaţiilor, este nevoie de timp suficient de coordonare între specialităţi. Oricât am dori să vă ajutăm şi să realizăm în cel mai scurt timp proiectul, un proiect bun nu se poate realiza în mai puţin de două luni. Este indicat să luaţi legătura cu o echipă de proiectanţi înainte să vă apucaţi de elaborarea proiectului de finanţare, cel puţin pentru a stabili ce anume vă va trebui pentru a putea începe procesul de proiectare (o foarte mare problemă fiind aceea a actelor necesare obţinerii certificatului de urbanism sau avizelor care pot prelungi inutil termenul de elaborare) şi eventual pentru a porni, la nivel de anteproiect, studiul pe terenul dvs. De cele mai multe ori ştiţi ce doriţi să realizaţi înainte de deschiderea programelor de finanţare, sau există mai multe etape de depunere. Trebuie să utilizaţi cât mai bine timpul pe care îl aveţi la dispoziţie pentru a vă creşte şansele de câştig.
În cazul proiectelor DALI lucrurile se complică mai mult chiar, întrucât necesită o serie de alte documentaţii foarte importante, fără de care proiectarea nu poate fi începută. Realizarea releveului şi expertizei tehnice trebuie să se facă rapid şi corect pentru a se putea începe studiul de soluţie.
Nu lăsaţi aceste lucruri pe ultima sută de metri (considerând că aveţi nevoie „doar” de un deviz). În realitate, în spatele acelui deviz stă un volum de muncă foarte mare pentru care nimeni nu îşi asumă (sau nu ar trebui să îşi asume) răspunderea în cazul în care nu a fost făcut cum trebuie. Cel puţin întrebaţi de la început – pentru că întrebatul nu costă nimic – ce vă va trebui, cât durează, ce puteţi face pentru a optimiza timpul şi cheltuielile. Soluţii se găsesc pentru fiecare în parte, astfel încât să nu se facă rabat de la calitate şi implementarea proiectului – în ideea că îl veţi câştiga – să meargă cât se poate de bine.

Arhitect Radu SFINTEŞ
15.10.2015