Arhitect recomandat la nivel local

Din ce in ce mai des sunt intrebat daca biroul meu de arhitectura se afla intr-o anumita zona geografica (cea de origine a potentialului client). Din punctul meu de vedere problema este pusa gresit si voi incerca in acest scurt articol sa prezint avantajele unei colaborari cu arhitecti din zone diferite.

Aceasta “grija”, a viitorului client ca arhitectul “sa fie aproape”, se bazeaza pe dorinta de a avea atat in faza de proiectare cat si in faza de executie proiectantul/echipa de proiectare “alaturi” (realizarea “imediata” a proiectului, ajutor la obtinere acte, sfaturi practice executie, samd). Toate aceste “dorinte” ale beneficiarului se rezuma, in cele din urma, la partea legala si la cea financiara. In parte fiecare dintre informatiile prezentate putin mai sus, intre paranteze, poate fi asimilata unei faze de proiectare detrminand astfel o renumeratie precisa pentru munca depusa. Dar cum, mai mereu, se doreste ieftin si bun (despre “ieftin si bun” am mai scris si sper sa cititi acolo despre aceasta “problema”) oferta de proiectare este de asa fel realizata, de cele mai multe ori la nivel local, incat sa nu acopere toate “dorintele” dvs (unele dintre ele nici nu sunt cunoscute in momentul in care se semneaza contractul). O oferta corecta este cea care se realizeaza de comun acord cu clientului, in urma unei discutii serioase, si nu, dupa ureche, pe loc la telefon. Fiecare arhitect are o anumita experienta in lucrul cu beneficiarii si astfel pot sa-si dea seama, relativ usor, despre cum o sa mearga proiectulinca de la prima intalnire. Cu toate acestea oferta finala trebuie sa fie rezultatul mai multor discutii, care sa evidentieze cat mai bine asteptarile clientului de la respectivul proiect/implicarea arhitectului. Din acest punct de vedere o oferta trimisa la mai multe arhitecti, chiar si din afara judetului dvs, poate sa dea niste rezultate mult mai bune decat doar acceptarea unui arhitect “caci sta pe aceeasi strada cu mine”. Adaptarea ofertei arhitectului la cerintele beneficiarului trebuie sa fie una dintre primele lucruri discutate si stabilite.

De cele mai multe ori se considera ca un arhitect dintr-un alt judet este mai scump (am scris si despre partea cu “s-c-u-m-p”; cititi acolo, va rog). Oferta pe care o realizam este intotodeauna in conformitate cu cerintele legale. As face, din nou, o lunga dezbatere pe faptul ca ieftin nu poate sa fie bun cum nici foarte scump nu ajuta “relatiei” arhitect-beneficiar. O oferta corecta, adaptata dorintelor specifice beneficiarului, este cel mai bun lucru care poate sa fie realizat. In functie de faza de proiectare aleasa de dvs aveti incluse in “pachetul de proiectare” exact misiunile solicitate (obtinere avize, vizite pe santier suplimentare, consultanta in diferite domenii, samd). Avand lucrari in mai multe judete/sectoare putem sa ne adaptam oferta astfel incat sa fie corecta. Trebuie sa fim realisti si sa recunoastem ca un eventual proiect mic (proiect realizare gard, panou publicitar) la sute de km distanta de sediul firmei nu se justifica financiar nici pentru noi ca firma si nici pentru dvs. Incercam sa prezentam toate argumentele pro, dar si contra, beneficiarului inainte de a se lua decizia de a colabora cu noi.

Alegerea echipei de proiectare pentru buna desfasurare a proiectului este una dintre problemele la care trebuie sa va ganditi. Exista judete in care numarul arhitectilor/ inginerilor de diferite specialitati/ verificatori de proiecte este limitat si acest lucru poate crea anumite preturi impuse la nivel local, tocmai datorita caracterului “de unicitatea” a serviciului prestat. Din acest punct de vedere echipa de proiectare coordonata de biroul de arhitectura RSbA este intr-o optimizare continua putand sa ne relationam usor cu cerinte/bugetuli dvs. Indiferent de partea financiara sau de intentiile dvs calitatea proiectului nu va avea de suferit si speram ca rezultatul final sa fie cel scontat. Exista zone de unde putem reduce costurile (spre exemplu o perioada mai lunga asumata pentru predarea proiectului) dar acestea vor fi discutate impreuna cu dvs. Incercam in continua sa gasim noi colaboratori din judetul dvs astfel incat sa putem obine eventual un pret si mai bun pentru respectiva zona.

Dreptul de semnatura al unui arhitect este recunoscut pe intregul teritoriu al Romaniei ceea ce creaza premizele realizarii proiectarii,  teoretic, oriunde. Impedidentele legata de localizarea arhitectului intr-un anumit judet pentru a realiza un proiect nu sunt valabile. De asemenea nu am intalnit cazuri in care sa ni se creeze “probleme” la diferite institutii ale statului/furnizori de servicii locali in functie de localizarea biroului de arhitectura.

Consideram ca putem sa realizam oferte competitive care sa faca fata cu succes cerintelor dvs. Nu incercam sa obtinem lucrarea cu orice pret dar dorim ca produsul de arhitectura final sa fie cel dorit, in conformitate cu cerintele dvs si cele legale. Contactati-ne!

Arhitect Radu SFINTEŞ
16.02.2014