Echipa de proiectare

De cele mai multe ori se discuta despre arhitectul care a facut constructia. Desi sunt arhitect de profesie trebuie sa recunosc meritele tuturor partilor implicate in procesul de proiectare. Pozitia arhitectului, in cadrul unui proiect, este de sef de proiect sau coordonator de proiect dar asta nu inseamna ca poate sa faca totul singur.

Daca partea de concept, design, functiuni, relationare intre spatii etc sunt de domeniul arhitecturii pentru a avea o constructie trebuie sa tinem cont si de alte cerinte esentiale de siguranta. Nu o sa incerc sa realizez o ierarhizare in functie de inportanta ci doar sa prezint echipa de proiectare.

Problemele de structura din cadrul unui proiect sunt rezolvate de inginerii de rezistenta. Pe langa partea estetica o constructie aceasta trebuie “sa stea si in picioare”. Pe langa identificarea sistemului constructiv corespunzator pentru solutia de arhitectura, acest specialist poate sa vina cu solutii constructie care sa permita deschideri mari fara fie nevoie de stalpi suplimentari care sa “strice” design-ul interior.Nu doresc sa intru in discutia ca mesterul “stie” si un stalp se armeaza dupa cum spune acesta caci discutia ar merge intr-o alta directie.

Fiecare specilitate garanteaza pentru o lucrare bine facuta, optima din punct de vedere al costurilor si a specificatiilor locale. Ar fi inutil sa consideram ca o specialitate este lipsita de utilitate. O casa nu poate sa fie doar frumoasa sau doar rezistenta sau doar echipata cu instalatii sanitare, electrice sau termice.

Inginerii de instalatii (instalatii electrice, sanitare, termice), care sunt parte componenta din echipa de proiectare, realizeaza ultimele detalii pentru a transforma o locuinta in una functionala. Evident ca fara instalatii o constructie nu este locuibila si nu se poate obtine un obiect de arhitectura fara aceste echipari.

Toate aceste specilitati conlucreaza intre ele astfel incat rezultatul final sa poata sa fie cel scontat. Utilitatea alegerii unei echipe “inchegate” este foarte importanta. Orice diferenta de opinie aparuta din partea de proiectare nu poate sa aiba efecte pozitive asupra cladirii. Pe cat posibil este de dorit ca in momentul cererii de oferta de pret beneficiarul sa intrebe de oferta completa (care sa cuprinda toate specialitatile) pentru faza de proiectare aleasa.

Arhitect Radu SFINTEŞ
12.07.2014