Graba in arhitectura
Suntem in continua miscare. Nu mai avem timp sa asteptam iar lucrurile trebuiau sa fie rezolvate cu o zi/o saptamana inainte sa inceapa proiectare. Exista o lipsa totala de cunoastere si intelegere a procesului de proiectare. Acest proces nu poate fi comparat cu produsele expuse pe taraba la o piata. Un proiect realizat pentru DVS. nu trebuie sa fie tinut in raft si expus la momentul potrivit. Fiecare constructie consider ca trebuie sa fie unica si sa rezolve cat mai bine cerinte, posibilitatile, limitarile impuse prin tema de proiectare. Si de aici si problem legata de timp! Nu poti sa realizezi un proiect in cateva minute! Nu suntem roboti si nici nu exista un soft care sa gandeasca pentru noi tot. Problemele aparute in proiectare se rezolva incet, una cate una, astfel incat sa obtinem un produs final corespuzator.
Avem de-a face cu un produs de arhitectura si implicit cu un serviciu. Un serviciu care insumeaza mai multe specialitati, mai multe personalitati, mai multi factori, mai multe informatii. Nu se poate rezolva un proiect batand din palme. Mi se par “amuzante” anumite discutii in care mi se cere sa predau un proiect in cateva zile. Nu neg ca unele parti pot fi predate mai repede decat se precizeaza prin contract dar termenul final de predare a documentatiei tine cont de toti factorii de la toate specialitatile. De multe termenul final este unul la limita tocmai ca sa putem sa obtinem un timp cat mai bun care poate fi un motiv de acceptare a lucrarii de catre beneficiar.
La tot mai multi beneficiari aud expresii de genul “daca imi mai fac o casa o sa iasa altfel”, “nu mai vreau casa mare ci una mica, pe parter”, “cum pot sa scap de aceasta problema (cu referire la infiltratii, costuri de intretinere, samd)”, “trebuie sa rezolv ACUM problema aceasta. Ce pot sa fac?”. Majoritatea acestor probleme apar, din punctul meu de vedere, de la GRABA din faza de proiectare. AZI m-am horatat sa imi fac o constructie, MAINE ma apuc de ea! O gandire total gresita care SIGUR o sa duca la “pierzania” proiectului. Un proiect trebuie inceput din timp, cu rabdare astfel incat rezultatul final sa fie inteles de catre beneficiar. Cu cat timpul este mai mare cu atat mai mult detalierea acestuia este mai profunda. Daca doresc ca sa incep constructia in primavara ma apuc de “casa”/proiectare in toamna/iarna (cu cel putin 3-4 luni inainte). Daca tot incercam sa sarim etapele o sa ajungem cu un produs rost care nu da rezultate scontate. Probabil ca ati ramas putin socat de perioada de 3-4 luni?!? Pe langa partea de proiectare aveti de rezolvat si partea legala a problemei. Perioada de rezolvare a tuturor actelor pentru obtinerea autorizatiei de constructie variaza destul de mult de la o localitate la alta, de la comuna la oras dar, in general, poate fi considerat un termen de 2 luni ca unu de referinta. De asemenea, pentru obtinerea unui prim produs de arhitectura trebuie sa treaca aproximat 1 luni (perioada minina, influentata de programul de arhitectura adoptat dar si de necesitatea/durata discutiilor intre beneficiari si arhitect).
Recunosc ca nu inteleg graba aceasta in arhitectura! Totul se doreste sa se faca repede si foarte bine. Avem de-a face cu valori mari de investitie pentru ridicarea cladirii si atunci orice etapa ar trebui sa fie realizata corespunzator. GRABA, ca si in alte domenii, nu ajuta obiectului de arhitectura!
Arhitect Radu SFINTEŞ
27.08.2013