“Salata de rosii”
Ca tot este de sezon m-am gandit sa fac o mica analogie intre salata de rosii si arhitectura.
Salata de rosii exprima foarte clar si bine produsul principal care intra in ea. Nu putem sa facem o salata de rosii fara rosii, ar fi chiar caraghios la un restaurant sa comand salata de rosii si sa obtin una de castraveti. Totusi sunt convins ca fiecare familie are reteta proprie de cum se face o salata de rosii. Aceasta alaturare de cuvinte defineste pe cat de simplu pe atat de eficient mancarea respectiva.
Si de aici incerc si analogia cu arhitectura. O casa este facuta de un arhitect? Din pacate nu se mai pun pe fatada placute cu numele arhitectului care a realizat cladirea (intr-un fel mai bine ca sa “demaste” autorul). Pe de alta parte poate ca termenul corect pentru realizarea unei case trebuia sa fie “casa de arhitect”. In strainatate exista asa ceva si acest lucru creste valoarea imobilului. Dar de ce nu si la noi? Noi suntem mai cunoscatori, de a fotbal pana la agricultura. “Casa” mult visata nu este neaparat si una realizata de arhitect. Sau mai corect spus, proprietarul nu este “arhitectul” casei lui? Daca un viitor proprietar se gandeste la casa un an nu il face si “arhitect”? Stie si pe unde sa intre si ce spatii are nevoie, se uita in reviste “de specialitate” (nu dau nume ca sa nu fiu rau; vorba unui profesor de al meu daca printre redactorii revistei nu avem nici un arhitect atunci aceea nu e revista de arhitectura [acesta este un prim criteriu dar de aici problema se nuanteaza, se complica]), se “documenteaza” la vecinu’, poate chiar cere “sfaturi” la alte persoane implicate in “constructii” nu poate sa iasa un “arhitect” din el? Cel mai probabil NU! Am precizat si in alte articole, arhitectura nu se opreste la “desene” si stampile! Arhitectul nu este un simplu desentor la fel cum medicul nu este un simplu scriitor de retete! Orice “desen” are in spate ore de munca si de concept care sa genereze o volumetrie cel putin acceptabila. Desenul de arhitect nu este doar o reprezentare pe o hartie, la o scara convetionala si atat! La fel nici casa nu e numai casa…trebuie sa fie “casa de arhitect”.
De cele mai multe ori fazele prin care trebuie sa se treaca pentru proiectare unui imobil sunt urmatoarele:
1. casa – rezultatul gandit (nu am pus ghilimele deoarece sunt convins ca sunt analizate multe aspecte dar limitate datorita cunostintelor in domeniu) de beneficiar si familie extinsa -vezi aici-
2. casa DE ARHITECT – implementarea tutoror cerintelor/necesitatilor/dorintelor beneficiarului obtinandu-se astfel un produs de arhitectura care ar putea sa fie executat
3. CASA de arhitect insusita de BENEFICIAR – adaptarea solutiei casei de arhitect in urma discutiilor cu beneficiarul. Acest produs de arhitectura este insusit, inteles si devine element captivant pentru beneficiar. Pe baza acestui proiect se poate incepe constructia.
In cele din urma salata de rosii si casa de arhitect sunt produse care sunt realizate pentru BENEFICIAR. Acum depinde de dansul/dansa sa inteleaga si sa opteze pentru solutia cea mai buna.
Arhitect Radu SFINTEŞ
13.12.2014