Proiect Cultural – Muzeu

Analiza situaţiei actuale scoate in evidenţă existenţa unor disfunctii datorate în principal intervenţiei brutale realizate în perioada comunistă care destabilizează vechile relaţii în teritoriu introducând noi axe şi clădiri care ies prin masă sau înălţime din caracterul zonei. Conceptul este structurat în trei părţi ce urmăresc rezolvarea principalelor probleme identificate sau valorificarea caracteristicilor considerate esenţiale.

a.Rezultă din corelarea importanţei sitului studiat la nivelul oraşului cu importanţa sitului în cadrul complexului muzeal Astra .
Piata Unirii – oglinda intre Parcul “Astra” si situl studiat (Cazarma 90) prin reluarea simetrica dar deformata a vegetatiei. Se creeaza astfel continuitate intre reperele “Astra” si se subliniaza caracterul de nod pe care piata il joaca pentru acestea

b. Urmăreşte continuitatea spaţiului verde.
Continuarea spatiului verde subliniaza ideea de limita ca spatiu neconstruit, sugerand permisivitatea actuala a limitei centrului istoric (datorita daramarii majoritatii zidurilor, numeroaselor strapungeri actuale ale zidurilor inca existente si lipsei controlului asupra intrarii). Pe de alta parte, vechea curte interioara a Cazarmei se integreaza si este inglobata in istoria locului, fiindu-i recunoscut astfel rolul in memorie (mai ales ca si astazi, la peste 20 de ani de la daramarea acesteia, locul in sine este identificat prin denumirea de Cazarma 90).

c. Urmăreşte valorificarea conceptului de limită.
Prin ingrosarea limitei si transformarea cladirii propuse intr-o “spatialitate a limitei” se recunosc si se accepta diferitele straturi suprapuse in cursul istoriei peste situl analizat.Inglobarea cazarmei intr-o istorie coerenta se va obtine prin continuitate vizuala (utilizarea caramidei aparente ca finisaj si masivitate – datorita prezentei reduse a golurilor ceruta si de specificul cladirii propuse).

 

Previous Image
Next Image

info heading

info content