“Familionul”
Cuvantul nu exista in DEX (ca sa nu cautam inutil). Familionul incearca sa insumeze toate persoanele de la familie (rude primare, secundare, samd) pana la prietenul din copilarie, prietenul de-o tigara, colegul de munca, vecinul samd. Sunt atat de multe persoane cuprinse in acest cuvant incat poate fi considerat un joc intre “familie” si milion. Familionul trebuie privit din ochii beneficiarului care isi coboara urechea spre parerea fiecaruia si care astfel capata “cunostinte”/”informatii” in diverse domenii.
Exista un element specific, in multe proiecte, inca din momentul in care incepem proiectare unei constructii – sa fie pe placul/ utila si familionului. Trebuie sa satisfaca si gusturile soacrei/socrului, a prietenilor cu care facem un gratar in fond SA FIE A FAMILIONULUI. NU spun ca este rau sa avem prieteni multi dar trebuie sa nu uitam ca o constructie unifamiliala (caci despre ea este vorba cand vorbim despre o casa) este UNIFAMILIALA! O familie cu 1-2 copii care doresc sa realizeze o astfel de locuinta nu ar trebui sa gandeasca, in perspectiva, spre “CASA POPORULUI”. Si ar fi bine daca doar aici s-ar opri toate problemele in proiectare.
Cum acest termen inglobeaza o multitudine de rude si prieteni la fel si o gama variata de pareri/”cunostinte”. Cum “datul cu presupusul” este un sport national a devenit mult mai simplu sa intrebam in “vecini” decat la specialistii in domeniu (tema cred ca este generalizata pentru toate sectorare de activitate). Si de multe ori acestia “vin cu solutii inovative”. Acest joc intre beneficiar- arhitect- familion este “interesant”. Daca primele doua parti implicate in realizarea constructiei sunt dornici sa duca la bun sfarsit proiectul, nu intotdeauna a treia partea are aceleasi planuri. Proverbul legat de capra vecinului nu a fost ieri pentru prima data. Alegerea familionului se poate face in anumite limite, numai ca informatiile primite si acceptate tine de dvs!
Informatiile corecte pot fi obtinute de la persoane abilitate in domeniul respectiv. Utilizarea unui material, unei solutii de arhitectura nu poate sa se faca cu vecinul de la etajul 3. Binecunoscutul “nu se poate” ar trebui sa fie inlocuit cu “se poate dar”, in functie de situatie, sa urmeze justificarea specialistului. “Nu se poate” ca o informatie sa vina de la persoana, care apartine acestui familion, la mana a zecea. In copilarie era un joc – TELEFONUL FARA FIR. Cand eram mici era amuzant sa spunem un cuvant si rezultatul la final sa fie cu totul altul. In schimb de la o anumita varsta incolo nu mai vad rostul acestui joc care-si ar trebui sa se limiteze numai in copilarie. Analiza unui solutii nu poate sa fie facuta impreuna cu familonul, ci doar cu cei implicati direct. Este trist ca pe parcusul proiectarii sa se observa schimbari semnificate in suprafetele constructiei generate tocmai de astfel de “ajutoare” din partea familionului. Interesul arhitectului este doar catre obiectul de arhitectura si nu asupra problemelor generate de familion. Din pacate toata raspunderea asupra aducerii la cunostinte a acestor “solutii” ale famililonului pica pe umerii dvs. Numai dvs puteti decide ce este util pentru DVS si ce pentru POPOR. Trebuie sa alegeti intre o casa unifamiliala si un mini-bloc (locuinte colective); toate inte-un timp scurt, tinand cont de finantele de care dispuneti, de personalitatea dvs, de interesele dvs!
Arhitect Radu SFINTEŞ
13.12.2014