Oferta prin telefon

In primul rand multumim ca ati ajuns pe aceasta pagina. Speram, dupa citirea acestuia articol, sa putem purta o discutie civilizata la telefon (in cazul in care mai doriti acest lucru). Acest articol este rezultatul sutelor de telefoane care au inceput si s-au terminat cu cat ma costa “schita”?
O sa o luam pas cu pas, in speranta unei colaborari cat mai bune pe viitor!
Primul si cel ce mai important aspect (care probabil nu o sa convina deloc)– NU PRECIZAM ONORARII PRIN TELEFON! Trist, dar adevarat! NU suntem la piata ca sa facem pretul pe loc (desi nici acolo nu se mai face acest lucru de ceva vreme). “IEFTIN si BUN” nu gasiti la noi oricum (am mai scris despre acest subiect). As da dovada de o lipsa de PROFESIONALISM sa ma arunc la niste preturi mici, numai ca sa pot sa “va prind” si sa obtin lucrarea. De asemenea, fara o verificare, chiar si sumara, a documentatiei, precum si o intelegere a cerintelor dvs nu SE POATE OFERTA! Poate ati mai auzit de astfel de cazuri, daca da, intrebati si ce legatura a fost intre “arhitect” si beneficiar! In cadrul acestui birou nu ne intereseaza sa avem milioane de proiecte ci proiectul CORECT pentru fiecare client. Tinand cont si de specificul fiecarui beneficiar nu putem sa realizam o oferta de pret la telefon, deoarece nu avem foarte multe informatii (teren- plan amplasament, ce se doreste sa se realizeze, pentru ce faza de proiect optati, ce specialitati samd). Din acest punct de vedere trimiterea unui email cu toate cerintele este solutia cea mai buna. Da, ne puteti spune mare parte dintre aceste informatii si la telefon, dar sa analizam cererea dvs. de oferta si sa stabilim un pret pentru proiectul dvs. (care va fi unic) necesita macar un timp scurt de gandire, de punere in balanta etc. (de exemplu, trebuie sa ne hotaram cu care colaboratori pe partea de structura sau instalatii am merge mai departe, pentru ca depinde daca este sau nu nevoie de expertiza, unde este amplasat terenul si toate celelalte aspecte mentionate mai sus, dar nu numai).
Al doilea aspect – nu discutam despre o “schita”! Intelegem ca suna foarte bine si ca, implicit, pretul trebuie sa fie pe masura pentru o “biata schita”, dar ea rezulta in urma unei munci pe care noi o apreciem la justa valoare. In realitate este vorba despre o documentatie complexa care cuprinde piese desenate si piese scrise de la specialitatile arhitectura, rezistenta si instalatii (sanitare, termice, si electrice). Deja cand am spus – documentatie complexa- o sa spuneti pai da, vrea sa-mi ia mai multi bani si, din acest motiv, exagereaza importanta “schitei”. Realitatea este ca fiecare birou de arhitectura are “libertatea” sa aiba onorarii proprii in baza unor calcule interne (consturi interne, angajati, ore munca samd). Onorariul nostru pentru o lucrare poate sa difere de cel al unui alt birou de arhitecutra si este si NORMAL! In cazul biroului nostru de arhitectura nu exista onorarii tip pentru o anumita lucrare! Totodata, va asiguram ca, daca nu specificati ca doriti mai mult, va predam plansele cerute prin lege, nu mai putin. Tinem la respectarea legii (ca altfel raspundem si ne putem pierde dreptul de a profesa), dar si la standardele de calitate, indiferent de tipul lucrarii (daca vreti sa spargeti “doar” doi pereti, iar proiectantul va preda un proiect “sa fie”, parerea noastra e ca dati banii degeaba si ca ramaneti la mana muncitorilor de pe santier care poate o nimeresc, poate nu). Oferta se realizeaza numai dupa ce am analizat aspectele importante si am obtinut oferte de la colaboratorii externi (specialitatile rezistenta si instalatii).
Al treilea aspect – “schita” gandita de dvs. este doar un punct de plecare pentru viitoarea documentatie de autorizatie. Sa nu aveti impresia ca nu am putea sa realizam si noi acesta ”schita” (la noi ar purta alta denumire, dar nu conteaza) dar incercam sa respectam doritele dvs. Evident ca de la propunerea dvs la ceva util, functional, legal de multe ori trebuie purtate ceva discutii care nu se pot realiza la telefon! Daca sunteti de acord cu oferta pe care v-o facem, ne intalnim si discutam in amanunt toate aspectele.
Va rugam sa intelegi ca aceasta “rautate”, din partea noastra de a NU preciza un onorariu la telefon, este numai IN INTERESUL DVS. Pretul trebuie sa fie CORECT, sa reflecte timpul investit in proiect si nu numai! Nu suntem de acord sa modificam oferta din mers; acolo unde banuim ca este posibil sa apara cheltuieli neprevazute va avertizam din timp – de exemplu, ca urmare a unor cerinte stabilite prin certificatul de urbanism, necunoscute in momentul inaintarii ofertei.

Arhitect Radu SFINTEŞ
15.03.2015