Increderea in arhitect

“Increderea in arhitect” – un subiect extrem de delicat intr-o tara in care increderea in persoana de langa tine este limitata. Cu toate acestea, in momentul in care porniti la drum pentru casa mult dorita, trebuie sa calcati peste aceasta frica si sa aveti incredere in specialistul in arhitectura. Evident, acum nu spunem sa va duceti cu inima deschisa la orice “arhitect”(ghilimele sunt utilizate din cauza multutudinii de invidizi din domenii conexe care se prezinta drept “arhitecti”; exista si in breasla noastra suficiente cazuri de specialisti in arhitectura care nu intotdeauna se ridica la standardele profesionale/etice), dar trierea poate sa fie realizata din timp.
Probabil ca una dintre cele mai bune solutii pentru a alege un arhitect este cea prin recomandare. Utilizata excesiv in modul de alegere a unui arhitect, utila in anumite cazuri, dar limitata, din punctul meu de vedere, in timp si spatiu. Un arhitect poate sa fie bun/devotat/interesat/ corect la un proiect si total neserios/fara chef/fara timp la altul. In nici un caz nu sunt importriva acestei abordari a clientului de a intra in contact cu un arhitect, dar trebuie sa fiti atenti.
A doua solutie ar fi cea legata de utilizarea internetului pentru cautarea firmei de arhitectura/a arhitectului dorit. Numarul arhitectilor prezenti (cu site de prezentare a firmei) in motoarele de cautare este destul de mare, posibilitatile fiind foarte mari de a gasi echipa de proiectare perfecta pentru constructia dvs. Totusi, intervine in acest mare spatiu www problema legata de firme fantoma, firme care si-au realizat mai multe site-uri (ca sa atraga cat mai multi clienti), firme care “imprumuta” (solutia copy-paste) materiale de pe alte site-uri s.a.m.d. Cu toate ca site-urile pot sa arate impecabil, o vizita la arhitect consider ca este necesara. Stilul arhitectului, comportamentul, cunostintele acestuia vor putea fi usor analizate de dvs astfel incat sa vedeti daca puteti, sau nu, colabora cu respectiva persoana.
Voi incerca sa ma opresc la aceste doua mari tipuri de identificare si alegere a arhitectului (mai exista si alte solutii: lista cu arhitecti publicata pe site O.A.R., recomandarea unui arhitect/“arhitect” de catre personalul de specialitate din cadrul primariilor, reclame in reviste s.a.m.d.). Consider ca dvs trebuie sa aveti incredere in echipa de proiectare. Cu toate ca increderea totala se capata in timp, este de dorit sa ascultati de solutiile echipei de proiectare astfel incat proiectul sa aiba de castigat.

Arhitect Radu SFINTEŞ
16.02.2016