”EXECUTATI DVS. LUCRAREA SI O AUTORIZAM NOI DUPA ACEEA!”
Din seria „Minunata Românie!” face parte și acest mic articol născut, ca multe celelalte, din supărări pe modul în care „funcționează” sistemul.
Se pare că este la modă ca atunci când mergeți la Primărie să vă informați asupra demersurilor ce trebuie făcute pentru lucrări diverse de construire – ca omul conștiincios care vrea să facă lucrurile bine și întreabă la autoritățile competente cum se procedează pentru că nu a mai avut de-a face cu astfel de lucruri – să vi se spună „Executați dvs. lucrarea și o autorizăm noi după aceea!”. Se întâmplă în special la lucrări mici (amplasare panouri firme, efectuare modificări în apartamente), dar uneori chiar și în cazul unor lucrări de demolare sau constuire locuințe unifamiliale în mediu rural (din câte au ajuns la urechile noastre până în momentul de față).
Calea legală este una singură și începe OBLIGATORIU cu eliberarea, de către Primărie, a unui Certificat de Urbanism (click aici – lista cu documentele ce trebuie depuse pentru eliberarea acestuia – conținând piese realizate de un arhitect care, printre altele, vă și îndrumă astfel încât ceea ce cereți prin certificat să vă ajute și nu să vă încurce așa cum am mai întâlnit). Nu acceptați să vi se mai spună că trebuie să faceți nu știu ce alte documentații înainte – gen PUD-uri, PUZ-uri, expertize tehnice etc. În Certificatul de Urbanism se spune dacă și pentru ce se fac astfel de documentații, altfel riscați să aruncați banii pe geam. Da, în Certificat poate scrie, de exemplu, că nu se poate construi decât dacă se face PUZ, dar acel document constituie baza legală pentru a merge mai departe cu astfel de proiecte. Primăria este obligată să vă elibereze un astfel de document. Așa zisul „proiectuț” despre care vi se spune că vă va trebui la un moment dat nu este chiar un nimic așa cum sugerează discursul binevoitor al funcționarilor publici…ca să nu mai zic că se complică treaba când nu e făcut de la început și tot dvs. veți avea de suferit.
Apoi, orice lucrare executată fără a avea o Autorizație de Construire este ilegală. Domnul sau doamna de la primărie vă poate spune altceva (…fiind „drăguț/ă”)…că doar vor încerca să vă descurce din problemele îmbârligate în care ați intrat. Prima problemă este că dacă nu este totul legal de la început nu se știe pe unde vi se încurcă ițele – dacă, să zicem, întâmplator, atunci când mergeți dvs. să rezolvați problema, dl. sau dna. în cauză sunt în concediu. A doua problemă este că a face proiectul după ce s-a realizat construcția este legal numai în baza unui certificat de intrare în legalitate (dacă se mai eliberează așa ceva că și aici e o problemă) – care se obține în urma unui proces verbal de constatare a ilegalității însoțit, evident, de AMENDĂ. Altfel, a face proiectul ca și când lucrarea nu este executată este iar o ilegalitate – în care nu vă băgați numai dvs., ci îi băgați și pe proiectanții care, dornici de a face totuși un ban în vremuri de criză, acceptă astfel de lucrări.
Sfatul nostru: faceți totul legal de la început ca să nu vă doară capul după aceea pentru niște lucrări minore.
Arhitect Anda-Ioana SFINTEŞ
26.02.2015