Achizitia terenului
Din punctul de vedere al beneficiarului orice teren este bun, frumos si edificabil. Efortul financiar pentru achizitionarea acestuia, stresul cautarii si a actelor legale de realizat, eventualele pareri preconcepute despre arhitect, de cele mai multe ori, impiedica crearea unei legaturi firesti intre beneficiarul obiectului de arhitectura si arhitect. De multe ori am intalnit formularea de tipul “nu este treaba dumitale terenul ci doar constructia/casa”. Din pacate, nu exista o discutie, de principiu macar, intre cele doua parti (benecifiar si arhitect) inainte de achizitionarea terenului. Iar de aici si problemele de proiectare, de adaptare a casei la teren (si nu invers, din pacate), de concesii multiple doar pentru ca exista deja achizitionat terenul (o casa de 200mp la sol intra “putin mai greu” intr-un teren de 400mp).
Nu doresc sa intru in zona “putin gri” a terenurilor vandute in aceasta perioada (parcelari “gresite”, terenuri neutilizabile, cu deschidere la strada prea mica, care nu respecta o proportie acceptabila/utila, samd) deoarece ponderea lor este destul de mica dar, totusi, mare atentie!
Chiar daca am trecut de aceste mici pericole puteti sa picati in altele: suprafata prea mica cumparata, accesibilitate, utilitati, orientare fata de punctele cardinale, “calitatea” solului, samd. De multe ori se trece cu vederea peste anumite aspecte tocmai din dorinta de a fi posesorii respetivului teren cat mai repede. Efectele pe termen lung trebuie intotdeauna luate in considerare in momentul achizitionarii terenului. Din punctul nostru de vedere, arhitectul este cel care trebuie sa vina in sprijinul clientului, daca nu din punct de vedere moral, macar datorita onorariului pe care il percepe pentru serviciu de consultanta. Dar, probabil, aici se realizeaza si mai mult distantarea intre cele doua parti, tocmai datorita onorariului. Criza financiara, dar nu numai, si-a pus amprenta asupra disponibilitatii de “investitie” intr-un astfel de serviciu, desi avantajele pe termen lung sunt, sau ar trebui sa fie, vizibile. Localizarea terenului este de asemenea importanta. Pe langa partea financiara si legislatia este mai putin “stricta” in privinta construirii in mediul rural. Evident ca trebuie tinut cont in aceste zone de utilitatile existente in zona care pot sa creasca semnificativ costul investitiei. Discutia inainte de achizitionarea unui teren cu un specialist este bine venita. Ca arhitect de profesie as orienta orice client catre un specialist in arhitectura tocmai datorita viziunii pe termen lung. Intr-un proiect singurul proiectant care are toate informatii la dispozitie, in urma discutiilor avute, este arhitectul: cunoastere necesitatilor beneficiarului, posibilitatile financiare ale acestuia, “posibilitatile” terenului, imaginea de arhitectura, samd. Consultanta in vederea achizitionarii terenului este extrem de importanta tocmai datorita avantajelor majore ulterioare.
Ar fi multe de spus despre teren si cat de importanta este o consultare inainte de achizitie dar incercam sa ne oprim in aceasta zona de detaliere.
Arhitect Radu SFINTEŞ
27.01.2014