Ieftin si bun
In momentul in care cautati o echipa de proiectare sau un arhitect este de dorit sa tineti cont de mai multe lucruri. Relatia care se creeaza intre dvs si arhitect trebuie sa fie una stransa deoarece un astfel de proiect se poate intinde pe o perioada de cate luni.”Chimia” dintre cele doua parti trebuie sa se realize cat mai repede astfel incat proiectul sa aiba de castigat atata pe partea de proiectare cat si de rapiditate. Seriozitatea arhitectului este inca o trasatura care trebuie sa fie cautata in momentul trimiterii cererii de oferta.
Din pacate traim intr-o societate dinamica, cu probleme financiare acute si atunci partea financiara devine, de cele mai multe ori, criteriul cel mai important de selectie a firmei de proiectare. Atunci nu este de mirare cum pe diferite blog-uri apar articole care critica anumiti arhitecti care au crescut onorariul precizat initial sau nu au mai terminat proiectul.
Trebuie inteles, ca exact ca si in alte domenii, expresia “ieftin si bun” este o prostie. Nu se poate ca un proiect de arhitectura sa fie “ieftin si bun” fara sa fie afectate anumite caracteristici (timp mai scurt, solutie care nu e dusa la capat, greseli mici sau mari, samd)(de altfel in nici un domeniu nu se poate aplica respectiva expresie). Si sunt convins ca nu doriti sa aveti o casa cu probleme de orice natura. Investitia in locuinta este una destul de mare care se amortizeaza intr-o perioada mai indelungata si care nu ar trebui sa mai suporte reparatii capitale ulterioare generate de “neajunsuri” inerente. Ar trebui sa se inteleaga ca orice “iefteneala” lasa de dorit la anumite capitole. Neglijarea anumiteor capitole scade calitatea obiectului de arhitectura!
Si exact ca la un proiect, care poate fi considerat “doar un desen”, aceasta “iefteneala” ar putea sa fie CASA DVS! Valoarea onorariul pentru toate specilitatile nu este semnificativa in momentul in care se raporteaza la executia constructiei. Aceasta analiza nu poate sa fie separata deoarece proiectul “desenat” ar trebui sa fie si executat. Orice autorizatie de construire are o anumita valabilitate si astfel un termen maxim in care sa se realizeze.
Analiza dvs trebuie sa fie raportata la mai multi factori si nu numai legata de partea financiara. In fond scopul aceste colaborari intre arhitect/echipa de proiectare si beneficiar este de obtinere a unei obiect de arhitectura care sa fie atat functional, util cat si estetic. Nu incercati sa faceti rabat de la faza de proiectare deoarece exista probleme care nu pot fi rezolvate la “fata locului” fara interventii majore.
Arhitect Radu SFINTEŞ
12.07.2014