Cerere de oferta

Am prezentat intr-un alt articol ce este tema de proiectare si ce ar trebui sa cuprinda. Acum incerc sa discut despre primul pas de realizat in obtinerea unui proiect de arhitectura – cererea de oferta. In fond ce poate sa fie atat de complicat sa dai un pret ca arhitect atunci cand beneficiarul iti spune ca vrea o casa, nu prea mare dar nici prea mica, ideala pentru dumnealui, care sa fie pe parter sau poate pe parter si etaj (dar poate facem si un mic beci sau poate subsol), pe un teren rezonabil, samd? Ce ati inteles dvs din cele prezentate mai sus? EU mai NIMIC! Probabil cel mai evident lucru care se observa este ca beneficiarul este nehotarat, nu stie ce doreste si atunci orele de munca pentru proiectare o sa fie multe dar si discutii interminabile. Nu ne este frica de munca dar aceasta trebuie sa fie platita.
Probabil ca ce am prezentat mai sus, din punctul de vedere a beneficiarului, este cazul de cerere de oferta “detaliata”! Recunosc ca am intalnit si cazul mult mai “simplist” – vreau o casa, cat luati pe metru patrat? Simplist si inutil! Daca spun beneficiarului un onorariu, din principiu, nu mai modific oferta. Si atunci ce fac? Cer mai mult ca sa ma asigur ca totusi o sa castig ceva bani la final sau fac o oferta cu pret mic si poate castig din multitudinea de oferte? Ma feresc de ambele variante si astfel trebuie sa gasesc o solutie prin care sa “trag de timp”. Fara informatii suficiente o oferta poate sa fie de la 1leu/mp pana la 1000000…000 euro/mp ca oricum este inutila. 1leu/mp este o oferta de tipul celei din piata 3 lei si 99 scris mic si mai mic, foarte mic. La fel cum o suma cu multe zerouri este una ridicola pentru acest tip de proiect. Si totusi am impresia ca atunci cand sunt sunat si mi se cere repede o oferta caci exact asta se doreste – un “spectacol” ca la piata unde fiecare “negociaza” dupa bunul plac.
De cele mai multe ori partea financiara in discutie apare foarte repede. Am mai scris despre aceasta problema si o sa mai scriu. In loc sa avem toate informatiile “pe masa” ca sa stim si noi pe unde “ne aflam” foarte devreme in discutie apare problema euro/mp. Daca totul s-ar rezuma la euro/mp probabil ca atunci meseria de arhitect chiar ar ajunge numai la faza de stampila. Si ce ar fi rau in aceasta treaba? Pai “beleaua” este ca de arhitect, avize, autorizatii treceti dar cu constructia prost realizata ramaneti! In fond se presteaza un serviciu care trebuie sa fie renumerat dar care aduce dupa ea si responsabilitati. “Calitatea” unui arhitect nu sta in euro/mp ci in multe alte caracteristici (de la personalitate pana la implicare in proiect, samd).

Ceea ce ar trebui, din punctul meu de vedere, dvs sa retineti din acest articol (evident ca nu trebuie sa va limitati la acestea):
1. nu mai cereti imediat sau la inceputul discutiei onorariul de proiectare!
2. incercati sa realizati o tema de proiectare pe care sa o puneti la dispozitia arhitectului
3. in cererea de oferta trebuie sa se specifice clar ce etape de proiectare se doresc
4. date despre teren – localizare, suprafata, plat/in panta, samd + date despre viitoarea constructie la obiect (daca nu exista tema de proiectare)
5. o analiza temeinica a ofertelor primite bazate nu numai pe partea financiara!

Arhitect Radu SFINTEŞ
12.07.2014