Important! Modificarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea în constructii

ATENŢIE!!! Modificarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii
Prevederile viitoarei Legi nr. 177/2015

Veste bună pentru unii, proastă pentru alţii: se modifică legea calităţii în construcţii. În mare, despre ce este vorba!? Despre ce trebuia să fie de la început: despre ce anume trebuie să respecţi ca să îţi faci o casă corectă, confortabilă, trainică, o casă în care să nu bagi banii aiurea, doar ca să ai un acoperiş deasupra capului (până nu încep să cedeze grinzi, să pice pereţi şi alte întâmplări nefericite care pot avea loc pentru că nu a existat sau nu s-a respectat un proiect). Viaţa este „priceless” (fără de preţ) şi cu toate acestea mulţi aleg să construiască fără autorizaţie, avize, documentaţii, proiecte, crezând că practica, experienţa (meşterilor) bate „teoria” (specialiştilor). Treaba nu stă de niciun fel aşa şi se va pune accentul pe amenzi dacă nu s-a putut altfel.
Nu voi lua la rând toate modificările ce se vor aduce legii, dar ţin să precizez doar câteva lucruri esenţiale…sau fundamentale (ca să preluăm şi noi una dintre modificările făcute în speranţa că sinonimul „fundamentale” cântăreşte mai greu).
Inspectoratul de Stat în Construcţii va fi mult mai prezent şi implicat… şi nu cred că trebuie să zic mai mult că oricum erau şi până acum mai zmei. Să sperăm că îşi vor face treaba corect şi într-un mod nediscriminatoriu.
Indiferent de mediul urban sau rural, proiectul va conţine toate cele trei specializări: arhitectură, structură, instalaţii.
Şi Legea 10/95 spunea că nu se poate ridica o construcţie fără existenţa unui Proiect Tehnic şi a detaliilor de execuţie, dar noua lege se pare că va face acest lucru mult mai clar. Mai mult decât atât (mai ales că ne-am confruntat cu situaţii în care potenţialii beneficiari nu au vrut să înţeleagă că şi noi răspundem pentru ceea ce facem – logic, nu!? – şi că nu putem lucra altfel decât pe acte în regulă), în caz de nerespectare a proiectului, de greşeli de proiectare şi execuţie etc. amenzile vor curge în lanţ, în capul tuturor implicaţi… pe principiul „după faptă şi răsplată”. Această prevedere sperăm să rezolve multe nereguli întreţinute de beneficiarii, proiectanţii şi autorităţile care, într-un fel sau altul, promovau ideea de „ieftin şi (eventual) bun/bunuţ(!?)”.
Ar fi un lucru foarte bun ca toti să ne asumăm răspunderea pentru propriile greşeli, dar acest lucru înseamnă şi că fiecare trebuie să înţeleagă atribuţiile şi răspunderea celuilalt, că trebuie să nu se implice în decizii care nu ţin de competenţa lui şi că trebuie să aibă încredere în cunoştinţele şi experienţa celor cu care lucrează (fiecare pe propriul domeniu, sau în propria meserie). Nu vom risca să plătim „Cheltuielile generate de efectuarea unor lucrări suplimentare faţă de documentaţia tehnico-economică aprobată, urmare a unor erori de proiectare” şi să ne pierdem dreptul de a profesa, dacă acele „erori de proiectare” sunt, de fapt, dorinţele beneficiarului care nu vrea să respecte legea pentru că visează palate în 100mp. Noi nu riscam, ce-i drept, nici până acum…că nu ne implicam în astfel de lucruri, dar simplul fapt că s-au făcut şi întâmplat cazuri denotă tocmai această lipsă de respect faţă de meseria celuilalt.
Pe lângă aplicarea acestei legi, sperăm să aflăm în viitorul apropiat de tot felul de proiecte care să vizeze tocmai crearea de punţi de legătură şi dialog între proiectanţi şi potenţialii beneficiari, miza fiind înţelegerea clară a rolului proiectului. Nu este făcut să vi se ia banii, ci ca să locuiţi într-o casă rezistentă, confortabilă, sigură pentru dvs. şi cei din jur, pentru bunurile materiale pe care le stăpâniţi şi, nu în ultimul rând, pentru mediu. Există obiecte de mobilier pe care puteţi da mai mult decât pe un proiect. Cu toate acestea, în proiectare se doreşte de multe ori tocmeală, dar nu uitaţi că şi în piaţă, când aţi negociat un preţ mai mic la roşii, nu vi se dau cele mai bune!!!

Arhitect Anda-Ioana SFINTEŞ
02.07.2015