Arhitect vs Beneficiar
Probabil ca cea mai eronata parere pe care poate sa o aibe un beneficiar. Evident ca exista si cazuri extreme in care arhitectul nu respecta conditiile contractuale, nu concepe imobilul pentru beneficiar, nu respecta intelegerile/ termene precizate. Sper ca aceste cazuri sa fie limitate la cate situatii cu toate ca de cele mai multe exarcerbam, pe internet, importanta acestora.
Exista o lipsa, de cel mai multe ori, de interes din partea ambelor parti sa explice (pentru arhitect) si sa se documenteze (pentru beneficiar) legat de misiunile arhitectului si de serviciile pe care trebuie sa le desfasoara acesta. Pentru un astfel de dezinteres nu pot sa gasesc un vinovat clar. Informatiile exista din anumite surse mai sigure pe internet in timp ce explicatiile arhitectului poate ca ar trebui sa vina de la inceput. Dar ca de obieci timpul este cel mai mare inamic, nici una dintre parti neavandu-l la dispozitie.
De cele mai multe ori relatia beneficiar-arhitect se rezuma numai la realizarea unui “desen” stampilat care sa fie “util” pentru primarie si implicit pentru obtinerea autorizatiei de construire. Este o limitare a rolului pe care arhitectul il poate avea in realizarea obiectului de arhitectura si care, din pacate, nu ajuta rezultatul final. Echipa de proiectare, caci este mult mai corect decat folosirea simpla a termenului de “arhitect”, din care fac parte mai multe specialitati (rezistenta, instalatii termice, sanitare, electrice si, nu in ultimul rand, arhitectul) ajuta la realizarea unui proiect de constructie care sa fie corelat cu majoritatea cerintelor expuse de beneficiar. Un proiect bun nu este acela care cuprinde toate cerintele beneficiarului ci acele care imbina cerintele beneficiarului cu alte date (teren, studiu geotehnic, samd).
Proiectarea a trebuit sa se adapteze la cerintele pietei si astfel aparitia de etape intermediare face posibila semnarea contractelor pana la o anumita faza. Alegerea de catre beneficiar a unei faze (de exemplu D.T.A.C – documentatia tehnica pentru obtinerea autorizatie de construire) de cele mai multe ori tine de parte economica a problemei.
Proiectarea, prin natura ei, va tine, in majoritatea cazurilor, cu beneficiarul. Avand rezultatul discutiilor cu beneficiarul, ajungand sa “iubeasca” obiectul de arhitectura orice rabat de la calitate, imagine sau forma vor fi “taxate” de catre acestia. Fiecare incercam sa ne facem meseria cat mai bine ajungand sa ne specializam in domeniul de activitate mergand de la simplu “desen” pana la discutii pe santier, Din acest punct de vedere experienta beneficiarilor, intr-un santier, trebuie sa fim realisti este limitata care face din acesta o tinta a tuturor “problemelor” din timpul realizarii constructiei. Utilizarea tehnologiilor corespunzatoare, a materilelor, a modului de pune in opera este in sarcina echipei din santier dar acestia trebuie sa respecte indicatiile din proiectul tehnic.
Puteti avea impresia ca orice casa este identica (aceeiasi stalpi, pereti, grinzi, fundatii, samd). Raspunsul la o astfel de problema este da si nu. Din punctul meu de vedere, ca arhitect, DA – lucram cu respectivele elemente la majoritatea proiectelor, NU- imbinam respectivele elemente si iese cu totul altceva de fiecare data. Dar aceasta este parerea mea ca arhitect si sunt convins ca fiecare dintre specilitatile implicate in proiect vede altfel problema (ce armaturi, diametru, de dimensiune, coloane de apa, evacure ape pluviale, samd).
Puteti crede ca toate aceste elemente spune pana acum sunt ca sa ne “aparam”. Cu toate acestea eu as prezenta si cealalta parte a monedei – sunt servicii de care dvs puteti beneficia. O constructie nu se realizeaza numai pentru cativa ani (cel putin nu aceasta este modul de gandire in Romania). Fara respectarea unui proiect tehnic si al detaliilor de executie se ajunge in scurt timp la interventii suplimentare absolut necesare, de exemplu reparatia hidroizolatiei, care sunt mult mai costisitoare decat daca se realiza lucrarea de prima data corect si bine. Din pacate si in relizarea unei constructii se aplica aceeasi zicala cum ca suntem prea saraci sa cumparam lucruri ieftine.
Analizati cat mai bine toate aspectele si dupa aceea luati o decizie. Proiectare nu poate sa fie impotriva dvs si chiar daca onorariile par, in prima faza, mari acestea se amortizeaza pe perioada “de viata” a constructiei (o mare parte chiardin perioada executiei). Cu o echipa e proiectare unita in jurul dvs sansele ca un obiect de arhitectura sa iasa conform cu cerintele dvs sunt foarte mari!
Arhitect Radu SFINTEŞ
12.07.2014