Tema de proiectare

Orice proiect trebuie să răspundă anumitor cerinţe, necesităţi, dorinţe. Unele sunt stabilite prin legislaţie, prin reglementări locale, în timp ce altele depind numai de viitorul beneficiar. Un proces de proiectare cât mai rapid şi corect trebuie să pornească de la o temă de proiectare clară care să cuprindă toate informaţiile importante cu privire la viitoarea casă: în primul rând trebuie cunoscut terenul (acesta furnizând date foarte importante cu privire la dimensiunile maxime ale construcţiei, în plan şi pe înălţime), apoi dvs. ca beneficiar trebuie să ştiţi foarte clar care vă sunt spaţiile obligatoriu necesare (şi aici ne referim în primul rând la numărul de dormitoare care variază de la un caz la altul).
O temă de proiectare este bine să nu fie nici prea flexibilă, nici prea restrictivă. Un grad prea mare de flexibilitate nu vă ajută nici pe dvs., nici pe noi, prelungind procesul de proiectare în căutarea unui numitor comun, cu costurile aferente reproiectării în cazul modificării semnificative a temei de proiectare şi soluţiei. Oricum, aici este în grija noastră să vă cerem cel puţin minimul de informaţii necesare pornirii unui proces de proiectare cu o finalitate realizabilă. În ceea ce priveşte restricţiile, după cum puteţi citi şi în alte articole scrise de noi, recomandăm acordarea cel puţin a unui minim de libertate în proiectare, astfel noi putând veni în ajutorul dvs. cu o serie de spaţii şi interpretări spaţiale care, fără a aduce modificări majore temei de proiectare, să vă aducă nu numai un plus de confort, ci şi să vă ofere locuri în care să vă regăsiţi (pentru a nu vă speria că acest lucru poate însemna costuri suplimentare, vă dau un exemplu foarte simplu: în funcţie de soluţie, poate fi potrivită transformarea unui hol mai lung într-un spaţiu ce poate cuprinde şi depozitări – frumos tratate astfel încât estetic să devină un spaţiu foarte frumos, deşi este un spaţiu de trecere, dând, deci, o funcţiune suplimentară unui spaţiu altfel mort; un alt exemplu: în cazul în care doriţi o casă cu şarpantă, suprafeţe mai mari sau mai mici ale acesteia pot deveni colţişorul preferat de joacă al copiilor, sau locul dvs. preferat de lectură, utilizând, din nou, un spaţiu care altfel ar fi rămas neutilizat sau care ar fi ajuns un loc de depozitare haotică). Toate aceste lucruri secundare se pot discuta ulterior, în funcţie de ceea ce permite soluţia. Dvs. însă trebuie să ştiţi foarte clar care vă sunt nevoile, dar nu în metri şi metri pătraţi!
Iată câteva exemple de întrebări care ne pot ajuta pe noi să vă dimensionăm şi configurăm corect casa:
– Număr de dormitoare şi cui le sunt destinate (de exemplu un dormitor de copil nu este neapărat la fel cu un dormitor de oaspeţi)
– Utilizarea camerei de zi (destinată familiei compuse din x membrii, sau potrivită pentru a găzdui cosnstant un anumit număr de oaspeţi?)
– Utilizarea bucătăriei (se găteşte mult şi des, sau foarte rar şi puţin?)
Pe lângă acestea există aspecte secundare care pot contribui la obţinerea unor spaţii personalizate, de exemplu cu privire la obiceiurile membrilor familiei – dacă se doreşte un colţ de lectură, un loc dedicat jocurilor video, un bar etc.
Toate aceste lucruri contribuie la obţinerea unei case care să vă ofere mult mai mult decât simpla adăpostire a locuirii, fără a creşte sumele de proiectare şi construcţie.

Arhitect Anda-Ioana SFINTEŞ
12.07.2014