Receptia finala, bat-o vina!

A fost o nebunie, pana acum, de a construi fara nici un document, fara arhitect, fara sa se tina cont de nimic. De cand cu noua lege 177/2015 a inceput agitatia – arhitectul (acel om care face “numai o schita”) e din nou cautat! Ca de fiecare data, vina este pasata la altcineva – de cele mai multe ori catre omul negru, arhitectul. Dar de ce? Ati dorit proiectare ”ieftina si buna”, de la institutiile statului vi s-a spus ca se poate realiza constructia si fara proiect, vecinul a facut la fel (ceea ce inseamna ca merge), si acum nu gasiti o “amarata” de stampila la arhitect pe un referat. Pana la arhitect toata lumea are bunavointa (“du-te, dom’le, la arhitect sa semneze, ca dupa, ne intelegem noi”), tinand cont ca treaba merge la fel ca pe vremea turcilor.

Pana la urma, a cui e vina? A proprietarului/ a Dumneavoastra! Ati crezut ca merge, iese ieftin si veti castiga mult de la proiectare! In schimb, ati pierdut pe partea de consum de materiale, calitate a lucrarii, a furtului din santier, “vizitelor” protocolare ale unor reprezentanti din institutii samd! Sincer, imi pare rau pentru dvs/constructiile dvs dar…viata merge inainte! Exista solutii si pentru astfel de cazuri, dar o sa va coste mult mai mult decat daca faceati treaba corecta de la inceput!

In concluzie:

  • Pentru cei care au constructia ridicata – se poate rezolva treaba daca obtineti un certificat de urbanism de intrare in legalitate – eliberat de primarie (cu toate fazele care rezulta de aici/ o sa dureze, dar e solutia pe care mergem noi)
  • Pentru cei care vor sa construiasca – solicitati/platiti contravaloare serviciilor pentru Proiect Tehnic si Detalii de Executie!!! NU mai mergeti pe IEFTIN SI BUN!! Nu mai ascultati de X sau Y si construiti dupa ureche/ doar obtinand autorizatia de construire (faza proiectare DTAC). Nu de alta, dar ajungeti in cazul celor de mai sus! DA, costa mai mult decat nimic! Avantajele sunt ENORME!

 

Noi scriem pe site, ne expunem parerile! Unii beneficiari inteleg, altii NU! Decizia e la dvs, banii sunt la dvs, informatiile in domeniul arhitecturii sunt la NOI!

Arhitect Radu SFINTEŞ
29.07.2015