Casa ridicata, caut arhitect!

Cam asa s-ar putea traduce toate cererile de intrare in legalitate ale constructiilor executate. Aceste cereri sunt DOAR enuntate de cei care stau in respectivele constructii, in numele si cu imputernicire de la CLADIRE. Din pacate, ACEASTA isi cere scuze ca trebuie sa numeasca pe locatar sa se ocupe de formele legale, deoarace ea nu se prea POATE MISCA. Respectivul locuitor, din binevointa cladirii, are sarcina neplacuta de a suna la “AIA RAI” (ARHITECTI/PROIECTANTI) si sa ceara sa faca “schitele” (incerc sa demosntrez in majoritatea articolelor tampenia legata de acest cuvant ) necesare pentru constructia in care stau. Locatarul (a se citi beneficiarul constructiei – daca nu v-ati prins pana acum) dupa ce si-a asumat riscul de a construi fara “schite” realizeaza ca trebuia sa faca constructia legal. Dar tot acesta, din dorinta de a salva 1000-2000-3000 euro (poate chiar mai mult), A DECIS sa “mearga pe burta” si sa faca “cum se face”. IEFTIN si PROST(!), caci numai asa poate sa iasa constructia realizata fara proiectant! DA, sunt arhitect si trebuie sa tin partea acestei meserii, dar sa riscati viata (a dvs si a familiei dvs) pentru un onorariu care varianza intre 2 si 10 % din valoarea constructiei este o TAMPENIE!
S-au mai facut “constructii” fara proiect si totul e bine, o sa spuneti! DA, aveti dreptate! De vreo 20 ani se tot fac si starea actuala a fondului construit este, in mare procent, jalnica! O tara frumoasa, pacat ca este construita (ca sa adaptez zicala la situatia constructiilor). Ati avut incredere in MESERIASI care v-au facut o constructie “frumoasa”. Desi in scoala se invata despre MESTERUL MANOLE, romanii nu au invata nimic. “Saracul” a trebuit sa-si sacrifice un membru al familiei pentru a reusi o constructie (aveti motive ascunse pentru a merge pe acelasi drum?). Iar acum mergeti la un proiectant ca sa va rezolve problema! Cine isi asuma raspunderea pentru un eventual accident (intre noi fie vorba [si daca ati citit pana aici[] o sa gasiti multi arhitecti care pentru 1LEU o sa semneze si chestia asta)?
Cateva sfaturi utile:
-Valoarea proiectarii pentru o constructie ilegala este mai mare decat in cazul uneia realizate “de la zero”
-Constructia existenta poate sa nu respecte legislatia in vigoare – apar interventii (demolare, recomapartimentare, structura suplimentara samd) pe proiect! Doriti asa ceva?
-Daca faceti proiectul si nu respectati ceea ce s-a propus, NU ati facut nimic! Exista “parghii”, din partea proiectantilor, a organelor abilitate prin lege, pentru a bloca santierul!

In incheiere: CONSTRUCTIA DVS va multumeste pentru ca ati realizat-o cu proiect! DVS o sa va bucurati de un PRODUS DE ARHITECTURA!

Arhitect Radu SFINTEŞ
24.05.2015