Lipsa de interes se plateste!
Ca sa ne indreptam spre o linie de plutire in arhitectura trebuie sa existe socuri la nivelul beneficiarului. Prin “lipsa de interes” inteleg multe: de la dezinteres pana la ieftin si bun. Sunt atatea cuvinte care ar trebui scrise incat ma sperie! Cu toate aceastea, observ in ultima vreme o crestere exponentiala a acelui fenomen in arhitectura.
Beneficiarii merg numai la ieftin si bun fara sa se intereseze deloc. Cand zic “deloc” inseamna zero sau tinde spre zero. O constructie facuta cu capul inainte (ca un berbec), in speranta ca se pot sparge toate barierele, este o TAMPENIE!
Din pacate, nu pot spune ca sunt mandru de anumiti colegi care fac orice pentru a intra in categoria “ieftin si bun”. Trebuie recunoscut ca proiectele sunt putine, dar sa ne “batem joc de beneficiar” mi se pare RUSINOS. In fond, ARHITECTUL ar trebui sa-i apere interesele acestuia si sa ii propuna solutia cea mai buna. Evident ca trebuie sa fie platiti pentru asta, dar cand se poate “ieftin si bun”, de ce sa nu mearga beneficiarul acolo?!?Cu toate acestea incerc sa trag un semnal de alarma legat de aceasta manie a lucrului “ieftin si bun” (am mai scris(!), o sa mai scriu, in speranta ca cititi si poate analizati putin problema mai serios).
De cele mai multe ori ni se solicita “proiect de arhitectura”, caci asa a spus “doamna simpatica” (cate informatii poate acorda, gratuit, zilnic – wow!) de la primarie. Respectivul referent are si alte responsabilitati si evident ca incearca sa spuna cat mai multe informatii in cel mai scurt timp. De ce prima discutie este direct la primarie este o alta problema (atat de scumpa poate sa fie o consultanta la un arhitect?!?. Va asigur ca nu e!). Beneficiarul auzind “proiect de arhitectura” cere numai “proiect de arhitectura”.
Din acel moment este “mancat”. O sa i se ofere pret mic, numai pentru proiect de arhitectura! Ahhh…dar ca sa obtina autorizatia de construire mai are nevoie de multe piese! Ce a cerut, a primit. Ieftin si INUTIL! Pentru ca proiectul de arhitectura trebuie sa faca parte dintr-o documentatie care cuprinde, printre altele, proiect de rezistenta si instalatii. Arhitectul a primit comanda de proiect de arhitectura IEFTIN si asta a facut. Pai…nu e complet! Si ce daca? Beneficiarul nu stie (poate acum e mai informat)! Se duce la primarie si preda proiectul de arhitectura, dupa cum a zis reprezentatul primariei – “proiectul de arhitectura”. TEAPA! Dosarul o sa fie RESPINS! Incepe jocul de-a soarecele si pisica….beneficiarul – am nevoie de stampila verificat; proiectantul (mi se face rau sa-i spun ARHITECT; de multe ori nici nu este arhitect – alta discutie aici) mi-ai cerut proiect de arhitectura- am predat proiect de arhitectura…care este problema? In ritmul acesta o sa platiti pana ajungeti poate chiar un pret mult mai mare decat oferta aceea “scumpa” pe care ati refuzat-o la inceput + nervi + drumuri inutile samd. Imi pare rau sa o spun DAR DACA NU VA INTERESATI CEVA MAI MULT SI NU VA STRADUITI SA INTELEGETI CE CERETI O MERITATI! IEFTIN SI bun s-a transformat in PROST si MULT!
Pentru o suma infima, raporata la valoarea constructiei, o consultanta la ARHITECT este bine-venita! Cel putin in cazul meu, sunt convins ca in acel timp de 1-1,5h furnizez mai multe informatii decat sunt platit ( sunt convins ca si colegii mei – ARHITECTI – fac acelasi lucru).
Arhitect Radu SFINTEŞ
20.02.2015